Az ember valós szükségei.
Mit jelent jól élni? Hamis és valós teljesség, avagy akik hiába keresik a boldogságot. Mire és hol keressem a valódi megoldásokat? A életünk szintjei: a felszínesség, a külsőség és az alapok szintje.

Kérem kattintson az alábbi hivatkozásra és hallgassa meg ezt az előadást!

Az ember valós szükségei.
Mit jelent jól élni? Hamis és valós teljesség,
avagy akik hiába keresik a boldogságot.


Ez az sorozat - mint ahogyan már említettük - elsősorban nem az Ön sikerével, hanem Önnel, a személlyel foglalkozik és a sikerével csak közvetetten.

Mi ebben a különleges? Az, hogy nem az Ön értéktermelő képességét szolgáljuk, hanem Önt. Sok elmélet a sikert, az eredményességet teszi központba, és az embert csak eszközként használja az eredmény eléréséhez. Mit ér a siker, ha közben az ember rámegy.

Az Ön értéke a teljesítményétől, sikerétől és sikertelenségétől függetlenül felbecsülhetetlen.

Nagyon sok módszer nem törődik Önnel, és nincs ezzel baj, így lettek kitalálva. Technológiát tanítanak, cégeket akarnak felfuttatni. Mi is hasonlót teszünk és ez teljesen rendben van, de szükségünk van itt még valamire.

Nem akarom, hogy engem, az embert úgy nézzenek, ment egy jó gépet, amit, hogy ha egy kicsit megtuningolnak, akkor nagyobb nyereséget hoz a vállalkozásnak.

Ha csendben magába néz, pontosan tudja, hogy van ott Önben valami nagyszerűség, egy érték, amit a világ lehet, hogy nem ismer el, amit a főnöke vagy barátja arcán lehet, hogy nem lát. Valahol mélyen tudjuk, hogy fontosabbak kell, hogy legyünk annál mint, hogy hány terméket tudunk eladni, fontosabb kell, hogy legyünk annál, mint hogy mennyi pénzt tudunk keresni. Kell, hogy itt legyen valami több.

Igen, Ön van itt. Egy személyes lény, egy ember.

Ha nem segíthetünk Önnek, nem tudunk segíteni semmiben. Se a magánéletében, se a munkájában, se a cégének, sehol.

Elkötelezett, de objektív szemlélők vagyunk, aki segítenek Önnek meghatározni a helyzetét a valóságban, nevükön nevezni a dolgokat és megtalálni, vagy csak megerősíteni a helyes irányt a szakmai és magánéletében. Ön teszi mindezt, mi csak szolgái lehetünk abban, amit Ön kar. Legjobb esetben rámutathatunk, néhány apró de jelentős részletre.Legelőször is, Önnek szükséges jobban megértenie önmagát.

Ennek a fejezetnek az a célja, hogy segítsen Önnek jobban megérteni Önmagát, pontosabban a MOTIVÁCIÓIT.

Különbséget kell tennünk szükségek és vágyak között.

Def: Szükségek
Az emberi létezéshez, az ember emberségéhez nélkülözhetetlen fizikai (pl.: levegő) és lelki (pl: cél és értelem, állandóság, fontosság, biztonság, szeretet, erkölcs.) tényezők csoportja. Szükségességük, nem képezi választás alapját.

Szükségek:

-felismert
-fel nem ismert szükségek (lelki légszomj)

Def: Vágyak
Az ember emberségéből és lelki felépítésének egyediségéből adódó kívánságok, kérések, vágyak, melyek megelégülése nem kötelező (pl.: új kocsi), de a meg nem elégülésük a érzelmi fájdalom bizonyos mértékével jár együtt.


Egyensúly - A kettő felcserélésének veszélyei


Vágyakból - szükségek

Sok szenvedésünk kényelmetlenségünk abból adódik, hogy valamilyen vágyunkat, akár jogos vágyunkat, a szükség szintjére emeltük és ezzel szükségtelenül nagy hatalmat adtunk neki arra, hogy amennyiben az nem elégül ki, meggyötörjön. Pl: Autó

Bizonyára észrevették, hogy csak annak van és lehet hatalma fölöttünk, ami fontos nekünk. Gyakorlatilag azzal, hogy valamit jelentősnek, ne adj Isten, nélkülözhetetlennek tulajdonítunk az életünkben vagy tevékenységünkben, hatalmat adunk annak a jelenséget. Hatalmat fölöttünk. Hatalmat a helyzetek alakulásának, az időnek, vagy más személyeknek, akik azokat a feltételeket a kezükben tartják.

Nagyon is meg kell fontolnunk, hogy kinek, vagy minek szolgáltatjuk ki magunkat ilyen mértékben.

A legtöbb embert az gyötri meg a legjobban, ami a legkedvesebb, legfontosabb neki.

Két lehetőségünk van:

- önvédekezés (semmi se lehet fontos)
- követelőzés (kitaposom a világből ami kell)

Mindkettő rossz.

Nem arról van itt szó, hogy nem szabad vágynunk semmire, nem. Mindössze arról van szó, hogy nem éri meg fölösleges kötelékek közé zárnunk magunkat.
A körülményeink között való elégedettség, mint alaphozzáállás, valójában az egyetlen, amely valaha is nyugalmat és békességet engedhet nekünk.

Kérem lássák meg a különbséget a egészséges célorientáltság, ami mellett igenis lehetséges elégedettség és a folytonos többre vágyás, "a szomszéd kertje mindig zöldebb" hozzáállás frusztráló kilátástalansága között.


Szükségek - vágyként kezelve és elfedve, vagy tagadva

A másik véglet az amivel kevesebben vannak tisztába, és ez az, hogy igenis vannak szükségeink, olyanok, amelyekről nem mondhatunk le.
Egyszerűen, nem áll szabadságunkban lemondani róluk, de mert a minket körülvevő valóság nem látszik megelégíteni őket vagy letagadjuk, vagy elfedjük őket (Pl: egyáltalán nem tankolunk, és hogy ne zavarjon a tartalék vészjelző lámpája leragasztjuk egy kis fekete szigetelőszalaggal), egy pótmegoldással helyettesítem. (Pl: benzin helyett vízez tankolunk.)


Esetleges szükségek, azaz vágyak:
Hétköznapi vágyak. Nem kapcsolódnak személyekhez. Kényelem, jólét, dolgok amiket kedvelünk. (főleg felszínes vágyak )
Pl: Hétköznapi elképzelések, hogy szeretném, hogy süssön a nap, egy új kocsi, fizetésemelés.
Semmiképpen sem nélkülözhetetlenek.


Kritikus szükségek ill vágyak:

Lényeges vágyak. Más személyekhez kapcsolódnak. Mély emberi kapcsolatok és, hogy szemmel látható hatást gyakoroljunk a világunkra. (főleg a külső életünk szintje)
Pl: Legyenek barátaim, hogy a feleségem szeressen, hogy elfogadjanak, elismerjenek.

Tartósan visszautasítottságban élni, gyűlöltnek lenni elég kritikus. Pl: Hajléktalan.

Ezek vágyak szinte a szükség szintjén vannak, de igenis lehet élni nélkülük, amennyiben a nélkülözhetetlen szükségeim be vannak töltve


Nélkülözhetetlen szükségek (valódi szükségek):
Sorsdöntő vágyak. A személyességem nélkülözhetetlen igényei, a lényem legbelső sóvárgása.

A legtöbb ember nincs tudatában ezeknek a szükségeknek és ezért, miközben a többi vágyával igyekszik ezeket elfedni azokat, vagy elfolytja, tagadja őket és egy meghatározhatatlan szomjúságban, ürességben él. - az üresség hajtja vezeti az életét (az életünk gyökerének a szintje) - nem sikerember, hanem űzött ember.

Ha be lennének töltve a legbelső nélkülözhetetlen szükségeink hihetetlen tartással bíró acélemberek lehetnénk.

Mélyen megelégedett, kiegyensúlyozott, erős jellemű emberek lennénk. Olyas valaki, aki a nyomás alatt is képes megállni, aki elutasítással szemben is kiegyensúlyozott, aki a sikertelensége ellenére is képes nyugodt és bizakodó maradni, átgondolja és kijavítja a hibát és beleteszi a még szükséges munkát.

Ezen keresztül már nincs túl nagy feladata a kritikus és esetleges szükségeknek.

Pl: Hogy az üzleti tárgyaláson a partner kedves e velem vagy sem, hogy elfogad e vagy visszautasít, nem olyan fontos. Ha a házastársam rámborítja az egész napos gondjait, amikor este hulla fáradtan hazajövök, nem fogok hidegen rámordulni, hanem lesz miből adnom neki. Hogy meg lesz-e az új kocsim? Belefér az is, ha nem.

Mit teszünk viszont, ha a nélkülözhetetlen szükségeink nincsenek megelégítve?

- Vagy letagadjuk őket.
- Vagy megpróbáljuk a kritikus és az esetleges szükségeinkkel helyettesíteni őket.
Pl: A másik emberből, vagy dolgokból merítünk.


A nélkülözhetetlen szükségeink nem célok a sikerhez, hanem feltételei a sikernek.


Állandó a hajtás. Egymás után próbálom ki a dolgokat, vagy embereket, amik, illetve akik, meg kellene, hogy elégítsenek. Amíg az ember még nem érte el a célját, addig persze ott a remény, hogy ha eléri teljes ember lesz. De vajon miért van olyan sok kiábrándultság az igazán sikeres ember között, munkamánia, kiégettség, hedonizmus, öngyilkosság.

Még ha sikeres is lesz, nem lesz boldog.

Üres gazdagság, üres siker, üres lehetőségek, szép Mercédeszben üres ember.

A nélkülözhetetlen szükségeim nélkül, melyek a következők, legfeljebb létezni vagyok képes, de nem élhetek:

- cél, értelem (Az ember lehet sikeres és gazdag, úgy hogy még nem találta meg az élete értelmét és célját)

- abszolút fontosság egy kapcsolatban (a házastársának fontos, de közben úgy érzi, hogy helyettesíthető is és ha nem akkor is valahogy kevésnek tűnik egy ember, vagy csoport mint tükör ) és...

- abszolút biztonság egy kapcsolatban, azaz szeretet. (Olyan személyes kapcsolatra van szükségünk, ahol feltétel nélkül szeretnek minket. Ahol a másik tökéletesen ismeri Önt, és mégis elfogadja, ahol ön a teljesítményével nem kell, hogy kiérdemelje és nem is tudja eljátszani a szeretetet.) Ilyen nincs, de erre van szükségünk.

- abszolút állandóság (Folyton változó világ. Negatív változás-veszítés. Energia 90%-a a változás uralására megy el. Lehetetlen. Pl: idő, entrópia, pusztulás, elértéktelenedés.)

- erkölcs és értékrend (Ideje múlt fogalom? Mit szólna hozzá, ha nem csak mondanánk, hogy nincs helyes és helytelen, hanem elkezdenénk élni is. Menjünk csak el a Nácizmus világába, ahol az erkölcs relatívvá vált, ahol már csak statisztikai etikáról, vagy még arról sem beszélhetünk és egy hatalommal bíró csoport mondja meg, hogy mi az amit lehet és mi az amit nem. Akarnak egy ilyen világban élni?)

- szépség, esztétikum (Ön szép legyen kívül és belül.)

Vágyak, meg nem elégített szükségek miatt:

- hatalomvágy
- elismertség
- fontosság (hatással kell lennem a világomra)
- anyagi vágyak (birtokolni dolgokat)
- érzéki vágyak (minden érzéki megtapasztalás)
- ego (én legyek valaki, meg legyek elégítve)


Pisztoly van az asztalon!!!


Mi itt ma nem okoskodunk, nem filozofálunk, hanem az életünkért gondolkozunk. A legfontosabb kérdéseket tesszük fel, azokat, amelyekre hogy ha megkeresik és megtalálják a választ az egész életüket ráépíthetik.

Amikor gengszterek nagyban kártyáznak, kiteszik a fegyvereiket az asztalra, valami olyasmit üzenve a többieknek, hogy: "Vigyázz, nehogy csalni merj! Ha csalsz az életeddel is fizethetsz."

Tilos tét, vagy úgy is mondhatnánk, hogy pisztoly nélkül filozofálni. Önnek tisztában kel lennie azzal, hogy amikor ezeket az alapvető kérdéseket feszegetjük a pisztoly, ha akarja, ha nem ott van az asztalon.

Hogy miért?

Mert a következtetések, amikre jutunk, meg fogják határozni a gondolkodásmódunkat, a gondolkodásmódunk az életelveinket, az életelveink a döntéseinket és a döntéseink a szavainkat és tetteinket és mindezeknek következményeit le fogjuk aratni.
Előbb vagy utóbb.

Tilos úgy gondolkozni, hogy ezt ne tartanánk szem előtt.

Az előadások során olyan dolgokról fogunk beszélni, amelyek talán kimondottan népszerűtlenek, viszont annál fontosabbak. Önnek lesznek fontosak. Nem Önnek is, hanem csakis Önnek. Nem az a célunk, hogy mi megvakarjuk az Ön hátát, hogy aztán Ön is megvakarja a miénket. Azt szeretném ezzel mondani, hogy készek vagyunk az igazmondás népszerűtlenségét vállalni és az Önök érdekében átmenetileg akár az ellenségükké is válni.

Valami többet fogunk csinálni, mint egyszerű személyiségfejlesztő technikákat megosztani, mint néhány gyakorlatias és jó módszert nyújtani, melyek segítségével felül tudnak kerekedni a mindennapi frusztráción, vagy egyre nagyobb és nagyobb befolyással bírhatnak a saját életük és sorsuk felett. Habár célunk az, hogy gyakorlatias segítséget nyújtsunk, ennél mégis többet készülünk tenni.

Mélyre fogunk menni!

Nem csak mélyebbre, hanem valóban mélyre, a problémáink és az életünk gyökeréhez. Arról fogunk beszélni, ami valóban fontos. Önökkel együtt el fogjuk hagyni a felszínesség biztonságát és azokról a dolgokról fogunk beszélni, melyekről szinte már bátorság beszélni.

Olyan kérdéseket fogunk érinteni, amelyeknek tétjük van, amely kérdéseket feltenni kockázattal jár. Kockázattal, mert olyan alapokat céloznak meg, melyeken az egész életünk az egész egzisztenciánk áll többé, kevésbé erős, vagy gyenge lábakon.

Talán nem szívesen kérdezünk rá ezekre az alapokra, mert lehet, hogy kiderül, hogy valójában nincs is min megállnunk, vagy, hogy eddig hamis alapokra építkeztünk.

Nem kérdezünk, mert lehet, hogy az derül ki, hogy nincs is válasz és akkor ezzel az eddigi naiv reményünk is szertefoszlana. Vagy esetleg van válasz, de nem tetszik nekünk, mert az, egyszerűen alapjaiban rengethetné meg az életünket és ezt sem szeretjük.

Nem kedveljük az ilyenfajta kérdéseket, de ugyanakkor, ha őszinték vagyunk magunkhoz, pontosan tudjuk, hogy csak ott azok körül a kényelmetlen, mély témák körül lehet valódi megoldás, a nagyon is valódi nehézségeinkre.

Két feltétele van annak, hogy komoly megoldással a zsebében, vagy sokkal inkább a elméjében, fejezze be ennek az anyagnak az olvasását és hallgatását:

- Az egyik, hogy nem kerüljük el a mély kérdéseket.
- A másik az, hogy miközben a lényeges a mély dolgokról beszélünk, közel is engedjük azokat magunkhoz.

Arról már biztosítottam Önöket, hogy mi nem fogjuk szégyellni a mély és éppen ezért néha kényelmetlen témákat.

Ugyanakkor szeretném megkérni Önt is, hogy a legjobb képessége szerint legyen a munkatársunk az együttgondolkodásban.

E nélkül a második pont, miszerint ezeknek a megoldásoknak az Ön számára valódiakká kell válniuk, annyira, hogy a sajátjaként haza is vihesse őket, meghiúsulna.

Mi az, amit Ön tehet?

Azt, hogy nem utasítja vissza gondolkodás nélkül a válaszokat, hogy közel engedi azokat magához.


Ezt néha nem könnyű megtenni.
Persze, hisz valamit mélyre engedni, valamit igazán elfogadni kockázatos.

Nos igen, de kérem, ne feledjék! Akár elkerüljük a mély kérdéseket, akár megvédjük tőlük magunkat, mindkét esetben csak az időnket vesztegetjük...

 

 

Kérem kattintson az alábbi hivatkozásra és hallgassa meg ezt az előadást!

Az ember valós szükségei.
Mit jelent jól élni? Hamis és valós teljesség,
avagy akik hiába keresik a boldogságot.

Az Ön szolgálatában:

 

 

Marketing MEGOLDÁSOK
www.marketingmegoldasok.hu

ui.: Ezt az oldalt a www.uzletkotesorommel.hu szponzorálja!

uui.: Kérem hogy erre a levélre NE VÁLASZOLJON! - Ezt az e-mail címet kizárólag levélküldésre használjuk. Amennyiben fel szeretné venni velünk a kapcsolatot kérem használja az erre a célra létrehozott Kapcsolat oldalunkat.

 


Előzetes: A Társadalom
elszakad a valóságtól!
Készüljön, mert már
holnapután birtokába jut
ennek az ámulatos
hanganyagnak!

Hallgasson bele
a rövid előzetesbe!

 


Leiratkozás - Ha a későbbiekben nem kíván tőlünk további információt kapni, akkor csak egyszerűen kattintson az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhet a listánkról. Kérem, vegyenek le a listájukról!

Tovább >>